Savjeti: Održavanje i čišćenje laminatnih podova

Savjeti

Laminatni podovi kod nas su još uvek u svojoj prvoj generaciji korišćenja i skoro svako ko kupuje laminat to čini po prvi put. Iako se većina kupaca unaprijed adekvatno informiše o načinu ugradnje, malo ko razmišlja o kasnijem održavanju ili čišćenju, zbog čega dolazi do čestih oštećenja. Međutim, ako se na vrijeme upoznate sa pravilima održavanja laminatnih podova brzo ćete uvidjeti da su to podovi koji se najlakše održavaju.

Dnevno održavanje podrazumijeva usisavanje, pranje vlažnom i glancanje suhom krpom. Kod usisavanja ne koristite metalnu glavu bez izbačenih četkica i ako imate male točkiće na usisivaču pazite da se ne zaglave jer ako se takav usisivač vuče po podu – izgrebaće ga. Za vlažnu krpu najbolje je korisiti sredstvo istog proizvođača od koga ste kupili i laminat. Ako nemate originalno sredstvo kupite ono namenjeno datom tipu poda, ali izbegavajte pranje u rastvoru na bazi sapuna, jer je sapun potrebno dobro isprati, pa će voda potrebna za rastvaranje sapuna ući će u spojeve na laminatu. Takođe, nikako ne koristite sredstva na kojima piše da će učiniti pod sjajnim, čak ni kada na njima izričito stoji da nisu štetna za laminatni pod. Neka sredstva ovog tipa nisu štetna, dok druga mogu biti veoma štetna. Sredstva za postizane sjaja koristite samo po savjetu prodavca, ranijeg korisnika ili ako nađete isti brend kao brend laminata. Vlažno čišćenje ne sije ostavljati pod mokrim već skoro suhim tako da se posle dva-tri minuta više ne vide tragovi tečnosti, posle čega ga je potrebno uglačati mikrofiber krpom. Nikada ne koristite abrazivna sredstva (Cif i slično) za čišćenje.

Kako biste zaštitili laminat od oštećenja obratite pažnju da se vrata ne vuku po laminatu, ne pomjerajte nameštaj po podu i obratite pažnju da laminat bude dobro spojen sa pragovima kako ga stopala ne bi udarala frontalno i tako podizala. Svaku prosutu tečnost odmah uklonite i ne ostavljajte posude sa vodom za kućne ljubimce ili biljke koje nekada preliju iz saksire u prostorijama obloženom laminatnim podom.  Ako ipak oštetite laminat moguće ga je popraviti sredstvom za popunjavanje. Ova sredstva neće potpuno ukloniti oštećenja ali će ih vidno smanjiti, a tragovi će se posle izvesnog vremena još manje poznavati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *